با مصرف برق خانگی بهینه انرژی نه تنها شاهد کاهش هزینه های خانواده خواهیم بود ، بلکه نتایج مثبتی همچون کاهش آلودگیهای زیست محیطی و توسعه اقتصادی کشور را بدنبال خواهد داشت.
الگوی مصرف در خانوارهای ایرانی بعلت تعدد فصول و استفاده از لوازم خانگی برقی متفاوت ، تغییرات زیادی دارد. در فصول گرم با استفاده از لوازم خانگی سرمایشی مانند کولر که دارای توان بالا و نیز زمان استفاده طولانی است ، بار زیادی به شبکه تحمیل میشود به طوریکه همواره بیشترین مشکلات از لحاظ ساعات اوج مصرف برق از اواسط تیرماه تا اواسط شهریور ماه و خصوصا در ساعات بین 19 تا 23 وجود دارد.
لازم بذکر است با بررسیها و مطالعات بعمل آمده ، بارهای سرمایشی 30 درصد سهم اوج مصرف برق را در فصل تابستان به خود اختصاص داده است . در فصول سرد نیز با ورود لوازم گرمایشی مانند بخاری برقی که آنهم نیز از توان بالایی برخوردار بوده و در ساعات متمادی استفاده می شود ، شاهد افزایش مصرف هستیم.
همچنین الگوی مصرف برق لوازم خانگی با توجه به شرایط اقلیمی و فرهنگی گوناگون در نقاط مختلف کشور، متفاوت است .

مصرف برق خانگی
بطور نمونه بدلیل استفاده گسترده از وسایل برودتی ، مناطق گرمسیر نسبت به سایر مناطق کشور مانند شهر بانه ، مصرف برق بیشتری در تابستان دارند. از این رو کنترل الگوی مصرف در فصول مختلف با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی از اهمیت بسیاربالایی برخورداراست.
الگوی مصرف ماهیانه برای مشترکین خانگی در كلانشهر تبريز و در فصل تابستان 300 کیلو وات ساعت و در سایر فصول 200 کیلو وات ساعت است. با توجه به اینکه قبض برق مشترکین عادی اغلب حدود دو ماهه صادر میشود لذا در قبض برق مصرف متوسط ماهیانه ذکر شده است که مقدار آن قابل مقایسه با الگو خواهد بود .
از آنجایی که مصرف انرژی الکتریکی در بخش خانگی بیش از 35 درصد از کل انرژی برق کشور را به خود اختصاص داده است و در ساعات اوج بار شبکه ، اضافه شدن مصارف عمده خانگی (روشنائي ، لوازم صوتي و تصويری ) به مصارف قبلی ، سهم درصد مصارف مشترکین خانگی ، از رقم مذکور بیشتر خواهد بود، بنابراین ضروری است که کاربران و بهرهبرداران عمده این بخش از انرژی ، درباره الگوی بهینه مصرف برق اطلاعات کافی داشته یا آموزشهای لازم را ببینند زیرا بهرهگیری از شیوه های درست استفاده انرژی در بخش خانگی میتواند سهم بسزائی در کاهش مصرف در ساعات اوج بار و هزینه های خانواده داشته باشد .
در بخش خانگی وسایل و تجهیزات برقی گوناگونی وجود دارد که شناخت روشهای درست بهره برداری از آنها میتواند به افزایش عمر مفید تجهیزات و هم به کاهش انرژی مصرفی آنها و در نتیجه کاهش هزینه های خانواده کمک کند. بدون تردید برای هر یک از لوازم خانگی توصیههای گوناگونی قابل ارائه است که بسیاری از آنها با وجود سادگی برای بهرهبرداران ناشناخته است.